Február 1-jén Kecskeméten is elindut az Úszó Nemzet Program részeként kidolgozott „Minden gyermek tanuljon meg úszni!” nevű alprogram, mely során több, mint 900 gyermek szerezhet stabil úszástudást a Kecskeméti Fürdőben.

A hiros.hu tudósítása:

A 900-nál is több kecskeméti gyermek a Úszó Nemzet Programban vesz részt, mely olyan egyedülálló és átfogó kezdeményezés, ami komplexen összefogja az óvodás és általános iskolás korú gyermekek úszásoktatását általános iskola harmadik osztályig. Mégpedig úgy, hogy az ehhez szükséges oktatási, infrastrukturális, szakmai és módszertani területeket biztosítják a résztvevők számára. A program hosszú távú célja a gyermekek egészséges életmódra való törekvésének ösztönzése, és ezáltal életminőségük javítása.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is ellátogatott a Kecskeméti Fürdőbe csütörtök délelőtt, hogy megtekintse, hogyan zajlik városunkban az „Úszó Nemzet Program”.

– Kecskeméten széles bázisa és nagy hagyománya van az úszásnak, melybe bele tartozik az ovis úszás ugyanúgy, mint a sportiskola úszószakosztálya. Bár a Covid miatt le kellett állítanunk ezeket a lehetőségeket, de most szépen, lassan újra indul az élet, az indulás pedig pozitív, minőségi változásokat hozott. Nagyon örülök, hogy a Magyar Úszószövetség lehetőséget biztosított arra, hogy városunk is kapcsolódjon ehhez a programhoz, mely által hosszabb távú, alaposabb úszásoktatást tudunk biztosítani az óvodásainknak és iskolásainknak. A gyermekek a hároméves program végén úszásbiztossá válnak, és biztosan lesznek olyanok, akik továbblépnek, hogy kipróbálják magukat a KESI vizes sportágaiban – emelte ki Szemereyné Pataki Klaudia.

Szántó Dávid, az Úszó Nemzet Program projektvezetője elmondta, a Magyar Úszószövetségnek évtizedes vágya, sőt, küldetése, hogy minden gyermeket megtanítsanak úszni Magyarországon. Sikeresen lezajlott a pilot program, mely négy települést érintett (Tokaj, Debrecen, Mór és Budafok), annak tapasztalatait látva pedig a Magyar Kormány úgy döntött, hogy ezeket felhasználva, február 1-jétől húsz településre terjeszti ki a kezdeményezést.

– Az egésznek az a lényege, hogy minden gyermeket szeretnénk megtanítani úszni, kortól, nemtől, hovatartozástól, földrajzi elhelyezkedéstől, anyagi háttértől függetlenül. Jelenleg a nagycsoportos óvodások és az általános iskola első és második osztályosai tartoznak bele. Ez a három évfolyam vesz részt három év alatt 108 óra úszásoktatásban, mely végén három úszásnemben vízbiztosan tudnak teljesíteni 100 métert – emelte ki Szántó Dávid. Hozzátette, az úszásoktatás csak akkreditált helyszíneken valósulhat meg, ahol olyan oktatók dolgoznak, akik részt vettek a Magyar Úszószövetség továbbképzésén, és elsajátították a Testnevelési Egyetemmel közösen kidolgozott programot.

Poczó Elemértől, az Úszó Nemzet Program kecskeméti koordinátorától megtudtuk, Kecskeméten 12 óvoda és 7 általános iskola, összesen több mint 900 gyermek vesz részt abban a három éves úszóprogramban, melynek célja, hogy minden gyermek tanuljon meg úszni. Ehhez pedig mindent biztosítanak számukra:

  • heti két testnevelés órát, melynek egyik fele az utazás, készülődés, másik fele pedig egy 45 perces foglakozás,
  • négy autóbuszt, melyekkel akadálytalanul és gyorsan eljutnak az uszodába, majd vissza az óvodába, iskolába,
  • akkreditált oktatókat, akik között olyan is van, aki képzésének megfelelően speciális nevelési igényű gyermekekkel tud foglalkozni,
  • ingyenes belépőt,
  • megfelelő sportruházatot: úszónadrág/-dressz, papucs, úszószemüveg, törölköző, tornazsák.

A gyermekek 9 szintfelmérőt teljesítenek 3 év alatt, egy-egy szint 16-20 órából áll, és mindegyik bemutató szintfelmérővel zárul. A sikeresen teljesítők ilyenkor matricát kapnak, amit beragaszthatnak egy állatmintás gyűjtőfüzetbe. Mert ebben a programban nem jegyekkel értékelnek. Hiszen az a lényeg, hogy minden gyermek jól érezze magát, vidáman, mosolyogva teljesítsen, és szeressen úszni. A másodlagos cél pedig nem titkoltan az, hogy kikerüljön közülük a következő Hosszú Katinka vagy Milák Kristóf, és innen, a Kecskeméti Fürdőből induljon el, hogy meghódítsa az országot, világot – mondta Poczó Elemér.

Forrás: hiros.hu